lovgrenskalivet.blogg.se

Lövgrenska Livet med Jakt, Natur och Familj! Vi är ett par födda år 1975. Tanken med denna blogg, är att använda den som en dagbok. Skriva ner händelser och andra upplevelser som gör vårt liv lite rikare. Vi som har detta liv tillsammans, heter Tony och Viktoria. Två stycken före detta "vilsna" själar, som äntligen har hittat hem och även våra rätta element. Likasinnade själar, som brinner för naturens tillgångar. Vi två, är familjen stöttepelare. Robusta, stadiga och med hjärtan av guld. Lär er att känna oss genom denna blogg! Följ med oss på vår vandring genom livets alla upplevelser...

Tillbaka till en förgrening av rötterna

Publicerad 2014-11-09 12:41:41 i Allmänt,

Har varit fast boende här på Hultet nu sen Juni månad. Hultet som ligger i Vålåsen i Grums kommun.
En plats jag aldrig hade direkt hörts talas om. Ta vägen före Högboda in mot Malsjö från 61:an och ett underbart landskap visar upp sig. Hur många gånger har man inte åkt den tråkiga vägen mellan Charlottenberg och Karlstad utan att ens lagt märke till denna avfartsväg.
Finns många smultronställen då man kör av de stora i mitt tycke tråkiga lederna.
Och just efter en sådan led kommer man så småningom fram till natur sköna Hultet. Dröm stället nr.1!
Trodde aldrig vid mitt liv att få uppleva något sådant ställe att sätta sin bopåle på. Men fanns det en mening med det hela som sträcker sig långt utanför det normala och levande?
 
Jo, nog nästan det är så. För här ska ni få höra.
På andra sidan vägen om Hultet över åkrarna ligger Långsta skog. Och på den vägen kommer man till sista stället som heter Gata. Ett gammalt vackert torp i den vildast miljö. Och just där på just det Torpet är min Farmor född, vid namn Inga!
Där bodde nämligen Friden och Frida Nilsson, föräldrarna till bl.a Inga. Och det sammanhanget gör ju nästan så man tror att allt har en mening. Jag kommer med andra ord härifrån, jag har kommit hem igen.
 Friden var likt mig en jägare och få trampa samma mark som han en gång gjorde känns väldigt betydelse fullt.
Just på den stigen, just på den stenen kanske han en gång passerade.
 
Tyckte om dynamit gjorde han Friden. Och gick med slagruta för att finna vatten. Inget var omöjligt, var bara att lägga till några extra gubbar med stubiner i så lossna det. Och small gjorde det så det stod härliga till så hus nästan försvann i närheten.
Sköt en tjäder tupp på olovlig tid, och då landsfiskal kom på besök fanns ingen tjäder att hitta.
Han hade hängt den i moraklockan Friden.
Både Friden och Frida var födda i bygden. Friden föddes i Myrarna i Långsta och Frida var född i Skeppere.
Båda ställen är borta sen länge. Men platserna finns utmärkta vad jag förstått. Ska försöka att hitta ruinerna. Är ju lite speciellt när det är ens förfäder. Och jag är väldigt intresserad av historia och arkeologi. Och speciellt lokal historia är fascinerande.
Uppgiften nu är att få fram mer av de båda torparna.
Deras gemensamma Torp på Gata är fortfarande beboligt. Har varit uppe och tittat och det är otroligt vackert med sina historiska vingslag svepandes över tomten.
 
Så visst finns det en mening med allt, jag väljer i alla fall att tro på det. Tror inte det är enbart en slump att man kommer tillbaka.
 
De skoja med mig i jaktlaget att det tar tre generationer för att bli riktigt accepterad i bygden, och med min bakgrund så har jag funnits på plats flera hundra år i dessa bygder =)
 
Och det arvet försöker vi föra vidare nu med nästa generation. Visst känns det underbart =)
 
/ Tony Lövgren
 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela