lovgrenskalivet.blogg.se

Lövgrenska Livet med Jakt, Natur och Familj! Vi är ett par födda år 1975. Tanken med denna blogg, är att använda den som en dagbok. Skriva ner händelser och andra upplevelser som gör vårt liv lite rikare. Vi som har detta liv tillsammans, heter Tony och Viktoria. Två stycken före detta "vilsna" själar, som äntligen har hittat hem och även våra rätta element. Likasinnade själar, som brinner för naturens tillgångar. Vi två, är familjen stöttepelare. Robusta, stadiga och med hjärtan av guld. Lär er att känna oss genom denna blogg! Följ med oss på vår vandring genom livets alla upplevelser...

Djurkrock!

Publicerad 2014-09-22 13:41:00 i Allmänt,

Just i dessa tider händer väldigt mycket i vår fauna. Inte bara sett till årstid utan generellt i dagstid.
Arter tillkommer som nya eller tillbaka. Här där vi bor i Grums kommun i Värmland händer det i detta nu. Vargen stryker genom byarna här utan att riktigt etablerat sig ännu. Vildsvinen har börjat dyka upp. En jaktkamrat såg här en tidigmorgon två vuxna och hela fjorton kultingar. De vuxna var med största sannolikhet två suggor. Och detta var vad han han och se. Ska bli mycket intressant att se vad detta lede till. Och vad händer med allt när det blir en sådan rejäl krock med allt. Finns ju en riktigt bra älgstam och rådjursstam på markerna. Dessutom rikligt med skogsfågel räv och en del hare. Även lodjur är etablerade här. Och även Kronhjorten har kommit hit i en mindre skala, där jag haft turen att få se.
 
Många tankar jag har om detta för mig intressanta ämne. Tar vargen ut sin rätt även här eller kommer den i dag så viltrika marken klara av denna krock. Det är ju trots allt många olika arter. Experter har säkert sina teorier etc. Men vad blir verkligheten?
Själv ska jag försöka dokumentera så mycket jag bara kan i skrift och bild och rörlig film. Älskar just det, att dokumentera.
 
Min förhoppning är ju att det ska fortsätta va en god balans i viltstammarna. Skogsägarna vill inte ha för mycket klövdjur då de förstör skogen. Men i själva verket är det ju skogsägarna själva som förstör våra skogar med hygges averkningar och ny planteringar. Vad är det för skog? Industri är vad det mest är. Tycker själv skog ska vara blandad och vacker att besöka. Men allt handlar om mest kronor i fickan. Det är där vi står idag. Pengar ger makt och bestämmande rätt. Men ger det ett liv? Nja, det tvista de lärde om.
Makt för mig är friheten att va ute i naturen på jakt eller fotoexpeditioner eller bara vandra om kring. Långt från buller och människans stress. Där hör jag hemma. Där har jag min makt, makten om vad jag med mitt liv vill njuta utav.
 
Helgen som gick bestod av passröjningar. Och då jag var ny i laget och inte känner till alla tusen namn, fick jag gå genom de längsta linjerna och högsta bergen hmm. Men det gjorde mig absolut ingen ting. Fick se så många vackra platser som jag kommer besöka med kamera och fika. Berghällar, tjärn, tallhedar och vitmossa. wow..
 
Jaktlaget är på ca: 2400 hektar och ska vad som förhands beskeden ha 6vuxna och 6kalvar i avskjutning. Oftast fyller laget de tilldelade älgarna.
Ett annorlunda drev för mig blir näset, en ö ute i Värmeln. Dit tar vi oss med båt både skyttar och drivare. Finns sex pass på ön och några på fastlandet. Ett drev de tar på morgonen, dock inte på måndag. De är traditionsbundna här.
Näset är ett drev de oftast får skjuta älg på. Åtminstone får många se djur. Ska bli en upplevelse.
 
Laget har 24st saltstenar utsätta i markerna där alla är besökta.
På älgspaning var det en massa piggtjurar ute en kväll, 5 st. Sen går nu de två stora ihop. De med en på 10 taggar och en med upp till 20 taggar. Hurom dessa är lovliga att skjuta är inte taget än, då de gärna vill spara de stora. De har allt som oftast stora tjurar i bygden och skjuter någon i bland.
 
Ska ut med en jaktkamrat nu under veckan och spana efter älg, ska bli riktigt intressant.
Mer info från det kommer snart.
 
För Lövgrenska Livet Jakt & Natur Tony Lövgren

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela